Kennisomgevingen

Veel organisaties willen een kennisomgeving inrichten om de informatie die met hun doelstellingen verbonden is vast te leggen en vindbaar te maken.
Het is de kennis die nodig is om het werk goed te kunnen doen en er onderscheidend in te zijn. Toegankelijk voor de eigen medewerkers en voor externe relaties die gebruik maken van de dienstverlening.

XLane helpt bij het opzetten en ontwikkelen van kennisomgevingen die gebruik maken van AI agents, al dan niet in combinatie met een Mediawiki platform. We doen vooronderzoek naar de mogelijke inzet van AI, dragen bij aan het ontwerp, doen begeleiding en zo nodig projectleiding bij het inrichten, openstellen, beheren en onderhouden van de kennisomgeving. We verbinden de inhoudelijk kant met de technische realisatie. De opdrachtgever doet de ontwikkeling en vastlegging van de kennis. Per project spreken we af wat de rol- en werkverdeling zal zijn voor de organisatorische en technische onderdelen, inclusief hosting, beheer en onderhoud van de omgeving — indien gewenst doorlopend in de gebruiksfase.

Mediawiki is een bewezen platform om een kennisomgeving te dragen — voor kennisontwikkeling en kennismanagement. Voor de ontsluiting van die kennis kan het platform zelf gebruikt worden, maar er kan ook een AI agent (zoals ChatGPT) worden ingericht en getraind op de kennisomgeving. Daarmee is communicatie in natuurlijke taal mogelijk, zonder een vooropgesteld format.

Een verdergaande oplossing met AI, bijvoorbeeld door integratie met een vraag/zoek/antwoord omgeving zoals Perplexity, ligt inmiddels binnen handbereik.

Mediawiki software is gratis en open source. Het is de basis onder Wikipedia en daarnaast vele duizenden sites, wereldwijd.

Op taalmodellen (LLM) gebaseerde AI agents zoals GPT en Claude zijn niet gratis. Ze maken het mogelijk in natuurlijke taal vragen te stellen en antwoorden te krijgen die zijn gebaseerd op alle in de kennisomgeving aanwezige bronnen.